شاید در لحظه ی اول مطالعه، احساس کنید فعالیت ساده و راحتی است، اما واقعیت این است که مطالعه یک کار پیچیده است و به این سادگی که همه فکر می کنند نیست.
شیوه ی مطالعه در هر زمان و مکانی متفاوت است و شما نمی توانید همیشه و در هر شرایطی از یک روش مطالعه استفاده کنید.اگر می خواهید مطالعه ای مفید و سودمند داشته باشید،بهتر است که مهارت های مطالعه را فرابگیرید،چرا که در یادگیری شما سهم بسزایی دارد.اگر می خواهید برای بهبود عادت های مطالعه ی خود کاری انجام دهید،بهتر است قبل از آن عادت های مطالعه ی خود را بسنجید و به مشکلاتتان پی ببرید، پس از آن تیم روانشناسی نگرش برتر راهکارهای مطلوب را به شما آموزش خواهند داد.
عادات مطالعه شامل رفتارها و مهارتهایی است که می تواند باعث افزایش انگیزه شود و یادگیری و به خاطر سپردن مطالب را آسان می کند.
همه چیز درباره ی آزمون عادت های مطالعه
این پرسشنامه دارای 45 سوال است
پاسخ ها در یک مقیاس سه درجه ای ( همیشه یا اکثر اوقات،بعضی اوقات و بندرت یا هرگز) تهیه شده است.
این آزمون به آگاهی از سبک مطالعه ی دانش آموز و دانشجویان کمک می کند
دارای 8 مقیاس است: تقسیم بندی زمان،شرایط فیزیکی برای مطالعه،توانایی خواندن،یادداشت کردن ،عوامل موثر در انگیزش یادگیری ،حافظه ، برگزاری امتحانات و تندرستی.
هر یک از مقیاس های فوق، در مطالعه کردن، چه کمکی به ما میکند؟
1. تقسیم بندی زمان
توانایی شما در اولویت بندی فعالیت ها و دوره های مطالعه،راه رسیدن به موفقیت تحصیلی محسوب می شود. بهترین روش، ثبت فعالیت های روزانه در طول یک هفته است. با استفاده از این تکنیک و تحلیل آن پس از یک هفته می توانید زمان خود را به آسانی تقسیم بندی کنید و یادتان باشد سخت ترین فعالیت ها را در ابتدای روز انجام دهید تا سطح اضطراب شما برای ادامه ی رسیدگی به برنامه ی زمانی، تا حد زیادی کاهش یابد.
2. شرایط فیزیکی برای مطالعه
یکی دیگر از عواملی که در عادت های مطالعه نقش مهمی دارد،شرایط فیزیکی برای مطالعه کردن است. ایجاد یک محیط امن و آرام،استفاده از ترکیب نوری زرد و سفید، دور کردن وسایل مزاحم مثل موبایل،تلویزیون،کامپیوتر و…، ورود هوای آزاد به محیط مطالعه،استفاده از میز و صندلی مناسب،تمرکز شما را افزایش می دهد و تمرکز نیز باعث استمرار مطالعه خواهد شد.
3. توانایی خواندن
خواندن، مهارت اساسی در هر نوع مطالعه است. توانایی خواندن شامل عوامل مختلفی نظیر واژگان خوب،سرعت خواندن،درک مطلب و انتخاب موضوع مناسب برای خواندن است. هر فردی باید سعی کند آنچه را که می خواند درک کند.یکی از راه های درک مفاهیم یادداشت برداری و یا خلاصه نویسی بعد از پایان هر بخش است. سرعت خواندن،نیز عامل مهمی است که هر فرد قادر است در هر دقیقه حداقل 300 کلمه در زبان مادری و 75 تا 100 کلمه در زبان بیگانه بخواند.آرام خواندن و با تآمل خواندن بهتر از بلند خواندن است.
4. یادداشت کردن
یادداشت برداری یکی از مهم ترین بخش های یک مطالعه ی فعال است که در یادگیری سهم بسزایی دارد.وقتی در حین مطالعه نت برداری می کنید ذهن فرصت بیشتری برای تأمل روی نکات کلیدی خواهد داشت. راه های مختلفی برای یادداشت برداری کردن وجود دارد مثل:حاشیه نویسی،هایلایت کردن،نقشه کشی ذهنی و بهترین نوع یادداشت برداری، خلاصه کردن هر بخش بر اساس درک شخصی است.
5. عوامل موثر در انگیزش یادگیری
تمایل به یادگیری یکی دیگر از عوامل مهمی است که در عادت های مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است.هر چقدر میزان علاقه ی شما به یادگیری بیشتر باشد،سرعت یادگیری شما نیز سریعتر خواهد شد و آموخته ها در حافظه ی بلند مدت شما ثبت می شود و به زودی آنها را فراموش نخواهید کرد.
6. حافظه
آنچه به حافظه ی قوی تر در مورد متن منجر می شود، توانایی فهم معنای آن است. هرچه مفهوم نوشته ای را که مطالعه می کنید،بیشتر بفهمید، پیوندهای گسترده تری بین آن متن و دانش پیشین خود برقرار می کنید؛ بنابراین حافظه ی بهتری از آن خواهید داشت.
7. برگزاری امتحانات و تندرستی
یادمان باشد یکی از مهم ترین نکاتی که باید به آن دقت کنیم داشتن عادت های سالم و منظم غذایی است؛ همچنین ورزش کردن،خواب کافی و توجه به زمان استراحت، برای موفقیت در امتحانات ضروری است. بیشتر امتحانات ما به صورت تشریحی است و ما باید جواب های طولانی بنویسیم.اگر سعی کنید در زمان مطالعه کردن از قدرت تجسم (پنداره های دیداری) کمک بگیرید و الگوی ذهنی بسازید مغز شما کلمه را شناسایی و آن را با تصویر مرتبط می کند.چرا که ذهن ما برای پردازش اطلاعات داده ها را ابتدا تحلیل و ثبت می کند.
اگر شما عادت های مطالعه را به درستی انجام دهید، قطعا با آمادگی کامل در جلسات امتحان حاضر می شوید.