اهمال کاری دشمن درجه یک دانش آموزان
اهمال کاری ! بلای عجیبی است و به نوعی همه ما درگیر آن هستیم.
زمانهایی پیش آمده که تصمیم بگیریم در یک فرصت مناسب، کار مشخصی را انجام دهیم. مثلاً:
- – از این مهمانی به بعد رژیم غذایی خاصی را شروع میکنم.
- – از فردا تصمیم من این است که فلان برنامه را داشته باشم.
- – از هفته بعد به باشگاه ورزشی خواهم رفت.
- – آخر ماه بالاخره تکلیفم را با رئیسم مشخص میکنم.
- – از امسال میخواهم شغلم را تغییر دهم.
- – سر فرصت اتاقم را مرتب میکنم.
- – و از شنبه منظم میشوم….
یا شرایطی داریم که اصلاً دوستش نداریم. مثلاً:
- – زمان هایی وجود دارد که حس میکنید بیش از حد، کاری را پشت گوش میاندازید؟
- – اغلب، قبل از یک کار مهم احساس خستگی میکنید؟
- – در انجام کارهایی که دوستشان ندارید، تنبلی میکنید؟
اهمال کاری چیست؟
در ساده ترین حالت، اهمال کاری یعنی به تاخیر انداختن کارها و بهانه آوردن برای انجام آنها.
در بیانی دیگر، یعنی در فهرست برنامه کارهایمان، آنها را مستقل از اهمیت و ضرورتی که دارند، بر اساس لذت بیشتر و یا رنج کمتر در انجام دادنشان در اولویت قرار دهیم.
اینکه گاهی اوقات ترجیح میدهیم کارهای با ضرورت بالا را کنار گذاشته و به انجام کارهای غیرضروری بپردازیم خود، اهمال کاری میباشد.
تفاوت اهمال کاری و تنبلی چیست؟
اهمال كاری (procrastination) یعنی به تأخیر انداختن كارها. به زبان خودمانی یعنی: كاری كه ما باید در زمان مشخصی انجام بدهیم را پشت گوش بیندازیم و به زمان دیگری موكول كنیم.
حالا اهمال کاری چه فرقی با تنبلی دارد؟
افراد تنبل و افراد اهمال کار در بسیاری از موارد رفتارهایی شبیه به یکدیگر دارند و همین دلیل باعث شده خیلی از افراد این دو را یکسان فرض کنند.
شاید با خود بگویید چه اهمیتی دارد؟! اما مسئله اینجاست که یکسان دانسته شدن اهمال کاری و تنبلی، این ذهنیت را برای افراد و مخصوصاً افراد موفق در برخی حوزهها و افراد پرمشغله به وجود میآورد که آنها اهمالکار نیستند. همین عامل باعث میشود که هیچ گاه برای حل مشکلات خود اقدامی نکنند.
تنبل به کسی گفته می شود که مایل به کار کردن نباشد و تن به کار ندهد؛ درحالی فرد اهمال کار در انجام اولویت ها نتوان است. یعنی کارهایی که باید اکنون انجام دهد را به زمان دیگری موکول می کند و به جای آن به کارهای غیر ضروری می پردازد.
در ویدئوی زیر با اهمال کاری تحصیلی آشنا شوید
۱۰ ویژگی مشترک اهمالکاران
۱۰ ویژگی مشترک اهمالکاران
۱- اهمالکاران مدام در حال بررسی شبکههای اجتماعی و ایمیلشان هستند
همه میدانیم که اعتیاد به اینترنت چگونه است. اهمالکاران همواره با این اعتیاد دستبهگریبان هستند و در اغلب مواقع هم هیچ محتوای جدیدی برای بررسی شدن وجود ندارد. تنها روش برای مقابله با این اعتیاد، اعمال نظم و انضباط در امور کاری است. برای بررسی شبکههای اجتماعی زمان مشخص کنید. مثلاً دو بار در روز، هنگام صبح و عصر این کار را انجام دهید. به مقدار زمان وبگردی خودتان در شبکههای اجتماعی توجه کنید و زمانی را برای آغاز و پایان آن در نظر بگیرید. مثلاً بگویید تا ساعت یک ظهر این کار را انجام نمیدهم.
۲ -اهمالکاران دیر میکنند
این افراد حتی برای ملاقات با فردی مهم هم تأخیر دارند. آنها باید نیم ساعت زودتر از همیشه برای قرار حاضر شوند؛ یعنی باید ۶۰ تا ۹۰ دقیقه قبل از زمان واقعی خروج از منزل، آماده شوند.
۳- آغاز کار برای اهمالکاران دشوار است
افراد ناکارآمد همواره با آغاز کارشان مشکلدارند. گاهی اوقات آغاز کار برای اهمالکاران بسیار دشوارتر از انجام کار اصلی است. آنها نباید در مورد کل پروژه یا کار، فکر کنند، بلکه فقط باید آن را آغاز کنند. به مدتزمان کلی، نحوه تحویل بهموقع یا اجرا طبق برنامه فکر نکنید، فقط کارتان را شروع کنید.
۴ -اهمالکاران همواره از دشواری امور و مشغله زیادشان شکایت دارند
این شکایت کردن خودش زمانبر است و به آنها امکان طفره رفتن را میدهد. تکرار این جملهها باعث ناامیدی شما خواهد شد پس آنها را رها کنید. درواقع هیچگاه نباید دیگران متوجه اهمال کاری شما شوند. در عوض به کار خودتان برسید و روی آغاز کردن تمرکز کنید.
۵- اهمالکاران سیستم خاصی ندارند
آنها برنامه ندارند و رویکردهای مختلفی را امتحان میکنند تا با آزمونوخطا، متوجه بهترین رویکرد شوند. ازاینرو با دشواری زیادی در انجام تکالیف مواجه هستند. باید بدانید که در کدام ساعت از روز، بیشترین بهرهوری کاری را دارید. برخی از افراد در اوایل صبح سرحالتر هستند.
پس ساعت مناسب را پیداکرده و مهمترین و دشوارترین کار را در آن ساعتها انجام دهید. همچنین در فواصل ۶۰ یا ۹۰ دقیقهای کارکنید. در این فواصل زمانی کاملاً متمرکز شوید تا هیچچیز باعث حواسپرتی شما نشود، سپس ۱۵ دقیقه استراحت کنید. دو تا سه مرتبه کار در فواصل زمانی روزانه، نتیجه بهتری نسبت به کار در تمام روز دارد.
۶ -اهمالکاران، کار آغاز کرده را به پایان نمیرسانند
درنهایت انگیزهای برای آغاز کار پیدا میکنید و کمی کار را پیش میبرید ولی اگر تکمیل کار را به تعویق بیاندازید، چه میشود؟ شما باید روی این عادت بد هم کارکنید چون شما را به ناکجا میبرد. برای پایان دادن به یک تکلیف باید:
منابع موردنیازتان را بسنجید. شرکتها هم منابع لازم برای یک پروژه را تخمین میزنند، شما هم باید طرحی برای صرف منابع انسانی و مادی موردنیازتان در نظر بگیرید؛
شما برای رسیدن به نتیجه مطلوب به زمان و کار کافی نیاز دارید تا نرخ موفقیت پروژه افزایش یابد، پس زمان و انرژی را بودجهبندی کنید؛
کمالگرایی را کنار بگذارید؛ چراکه هیچکس در این دنیا کامل نیست. کمالگرایی با استانداردهای دستنیافتنی، شما را از ادامه کار بازمیدارد؛
هنگامیکه کار را آغاز کردید به آن متعهد بمانید. هر برنامهای را که مشخص کردید، اجرا کنید؛
چشمانداز نهایی را مدنظر قرار دهید. پیشآمده است که پرانرژی کار را شروع میکنید ولی در ادامه با بروز مشکلات، تمام انرژی شما تخیله میشود. پس در طول مسیر کاری، چشمانداز نهایی و نتیجه کار را در نظر بگیرید؛
بیشترین لذت در مسیر کاری را لحاظ نمایید. در طول مسیر کاری، انعطافپذیر باشید. الزامی به رعایت ترتیب کارها نیست. هرکاری را که بیشتر دوست دارید، در اولویت قرار دهید؛
پیشرفت کاری را بررسی کنید. میزان دستیابی به اهداف معین در بازه زمانی مشخص را ارزیابی کنید؛
برای کارهای مثبتی که انجام دادهاید از خودتان قدردانی کنید. به خودتان استراحت دهید تا بتوانید تجدیدقوا کنید؛
گاهی اوقات علاقهمندی به هدفتان را از دست میدهید که کاملاً هم طبیعی است. با تغییر ما، علایقمان همتغییر میکند و به باورها و ایدههای جدیدی هم میرسیم. هدف جدیدی انتخاب کنید.
۷ -اهمالکاران، اولویتبندی نمیکنند
یکی از بهترین عادات، حذف امور غیرضروری و تمرکز روی امور مهم است.
۸ -اهمالکاران مطالب زیادی در ذهن و فهرست کاری خودشان دارند
افرادی که عملکرد سازندهای ندارند، امور غیرضروری بسیاری در فهرست کاری دارند و همواره به آنها فکر میکنند. آنها این فهرست را همهجا با خودشان میبرند و این کار تمام عملکردشان را در حین تمرکز روی یک فعالیت، تحت تأثیر قرار میدهد. اگر این ویژگیها را دارید، پس تمامی این کارها را حذف کنید. برخی از آنها فوری نیستند و برخی دیگر هم از وظایف دیگران هستند. دوباره فهرست جدیدی از امور ضروری خودتان تهیه کنید.
۹ -اهمالکاران، روزشان را برنامهریزی نمیکنند
شما این اشتباه بزرگ را انجام ندهید. پس هر شب قبل از خوابیدن، امور روز بعد را یادداشت کنید و بهترین زمان برای اجرای هرکدام را مشخص کنید. صبح روز بعد روی یک تا سه مورد از مهمترین امور یادداشت شده، کارکنید.
۱۰ -اهمالکاران غالباً فراموش میکنند
کار را به چند دقیقه بعد واگذار میکنید و احتمال فراموشی آن زیاد است. بهتر است تا هر چه را که به ذهنتان میرسد در لحظه یادداشت کنید تا این عادت خوب در شما نهادینهشده و از فراموشی شما پیشگیری کند.