نگرش برتر سپاهان

چرخ زندگی

آیا چرخ زندگی شما بالانس آست؟

مفهومی به نام «چرخ زندگی»

شاید برای شما هم پیش اومده باشه که یه وقتایی به درجه‌ای از نارضایتی در زندگی رسیده باشی که حس کنی یه چیزایی سر جاش نیست ولی خودتم ندونی چی رو باید کم یا زیاد کنی که حالت رو خوب کنه. اگه این حس رو تجربه کردی، احتمالا بدون اینکه حواست باشه و خودت هم بدونی، هارمونی زندگیت به هم خورده. ینی چی؟وقتی زندگی پرمشغله‌ای دارید یا تمام انرژی‌تان روی یک پروژه‌ خاص متمرکز می‌شود، دور از تصور نیست که این تعادل را از دست بدهید و به بخش‌های مهم زندگی به‌اندازه‌ی کافی توجه نکنید. با وجود اینکه برای انجام کارها به انگیزه و تمرکز نیاز دارید، اما اگر در این کار زیاده‌روی کنید، دچار ناامیدی و استرس شدید خواهید شد. اینجاست که برای ایجاد دوبارهٔ تعادل در زندگی باید به به فکر چاره باشید.

اینجا جایی است که چرخ زندگی به کار می‌آید. چرخ زندگی، که معمولا توسط استادان حوزه توسعه فردی و مهارت های زندگی استفاده می‌شود، به شما کمک می‌کند تا به‌نوبت به هر یک از حیطه‌های زندگی خود توجه کنید و هر چیزی را که از تعادل خارج شده، ارزیابی کنید. به معنای دقیق کلمه، چرخ زندگی به شما کمک می‌کند تا حیطه‌هایی را شناسایی کنید که به توجه  بیشتری نیاز دارند.حدود نیم قرن پیش وقتی که خیلی از ماها هنوز به دنیا نیومده بودیم یه بنده خدایی به اسم Paul J. Meyer مفهوم «چرخ زندگی» رو مطرح کرد. از نظر اون خدابیامرز، زندگی چند بُعد داشت و برای رسیدن به حس رضایت از زندگی و شادی و موفقیت لازم بود که به همه این ابعاد توجه بشه.

 

مسائل مالی

پول در دو قسمت دارایی (سرمایه) و نقدینگی (محل تأمین هزینه‌های جاری برای بخش‌های مختلف زندگی) تعریف می‌شود. معمولاً در کوتاه‌مدت، میزان دارایی (داشته‌ها)، چندان تأثیری ندارد و برعکس نقدینگی، باعث افزایش میزان رضایت و اعتمادبه‌نفس می‌شود.اما میزان اندوخته‌ها همیشه برای برنامه‌های بلند، اعتماد به نفس و امیدواری می‌دهد. در این جدول مسائل مالی نماینده‌ی پول فعال و در گردش است؛ یعنی اینکه چقدر پول وارد چرخهٔ زندگی‌ می‌شود و قدرت خرید ما (برای خواسته‌ها و نیازها) چقدر است.

سلامتی

این مقولهٔ بزرگی است و ریشه در جسم، ذهن و روح دارد. تنها در شرایطی که هر سهٔ آن‌ها در سلامت باشد، می‌توان ابراز سلامتی کرد. آیا به بیماری مبتلا هستید؟ ورزش می کنید؟ احساس می کنید چقدر زنده می‌مانید؟ بدنتان را هر چند وقت چک می‌کنید؟ روزانه غذای خوب و میزان آب مناسب مصرف می‌کنید؟

شغل و توسعه فردی

در این قسمت باید برای کسب و کار و پرسنل و درآمدتان برنامه ریزی کنید. می خواهید در سازمانی که مشغول هستید به چه جایگاهی برسید؟ آیا از شغل خود راضی هستید؟ درآمد تان خوب است؟ چقدر جای رشد و ترقّی در شغل شما وجود دارد؟ همکاران و مشتریان شما چه کسانی هستند؟

خانواده و دوستان 

آیا می توانید به خانواده خود تکیه کنید؟ چند ساعت از روز را با خانواده می گذرانید؟ آیا با آنها خود به تفریح می روید؟ برای در کنار آنها بودن مشتاقید؟ آیا به خانواده خود افتخار می کنید؟

عشق و علاقه

از ازدواج خود راضی هستید؟ در زندگی مشترک چقدر احساس یکنواختی می کنید؟ آیا ازدواج را به عنوان نقطه درخشان و آرامش بخش در زندگی می دانید؟ آیا کسی را دارید تا به او عشق بورزید؟

بدانید در بعد همسرداری ، همسر مایه آرامش روح و جسم شماست. پس تعادل در این بعد دارای اهمیت بالایی می‌باشد.

توسعه فردی و معنویت

آیا همیشه در حال یادگیری هستید؟ به طور متوسط در ماه چه تعداد کتاب می خوانید؟ آیا به جای خواندن کتاب زیاد تلویزیون می بینید؟ آیا در زمینه علم کاری خود به روز هستید؟ آیا در حال یادگیری زبان جدید هستید؟

اگر بعد روانی زندگیتان را مدیریت نکنید کل سیستم بدنتان را به هم میزند و دچار انواع بیماری ها خواهید شد از بیماری‌های روانی گرفته تا بیماری‌های جسمی. زیرا این ذهن و روان شماست که بدنتان را مدیریت می‌کند. پس برای اینکه از سلامت جسم و روح برخوردار باشید، باید بتوانید ذهن خود را مدیریت کنید.

تفریح و سرگرمی

چقدر در چرخه زندگیتان به تفریحات خود اهمیت می‌دهید؟ تفریح به هر چیزی که شادی برای شما ایجاد کند گفته میشود. ممکن است یک سفر باشد، یا ملاقات یک دوست، یا حتی دیدن یک فیلم…

تفریح، نیاز به برنامه‌ریزی و ارادهٔ انجام آن دارد ولی سرگرمی، غیرفعال و خودجوش‌تر شکل می‌گیرد.

محیط زندگی

موقعیت جغرافیایی است که قسمتی از آن تحت تأثیر مستقیم از محیط بزرگ‌تر (محله، شهر و کشور) است و همچنین خود دارای هویتی است. محیط زندگی علاوه بر قسمت‌های اشاره‌شده، شامل فضا و امکانات ساختمان محل زندگی و شرایط رفت‌وآمد نیز می‌شود. برای یافتن محیط زندگی مطلوب، پاسخ به پرسش‌های زیر مهم است:

  • آیا مسیرهای متعددی برای پیاده‌روی در اطراف آن وجود دارد؟
  • آیا می‌توان عناصر طبیعی، موجودات و حیوانات در محیط آن دید؟
  • حس و حالمان به فضای داخلی آن چطور است؟

حال چگونه متوجه شویم چرخ زندگی ما متعادل است یا خیر؟ آیا چرخ زندگی من خوب می چرخد؟ آرام است یا تند؟ این سوالی است که هر چند یکبار از خود پرسیده ایم یا شاید سوالی باشد که از یکدیگر می پرسیم اما شاید سوال مهم تر این است که چه عواملی را باید در جواب دادن به این سوال مدنظر داشت. این مقاله به چگونگی چرخه زندگی و حرکت آن به سمت جاده آرامش و زندگی شاد می پردازد.

برای انجام این تست ساده و بسیار موثر کافیست تا شما به هر قسمت از عوامل موثر در زندگیتان پس از بررسی صادقانه از ۰ نا ۱۰ امتیاز دهید و سپس خانه های مربوط به آن را متناسب با نمره نقطه گذاری نمایید، پس از اتصال نقطه ها به هم چرخ زندگی خود را به دست خواهید آورد.

از اینجا به بعدش فقط باید یه دستمال بردارید و اون بُعد از زندگیتون که مدت‌ها زیر خروارها خاک مونده بوده رو پاک کنید و بذارید یه جا که جلوی چشمتون باشه و یه سری هدف‌گذاری درباره‌اش انجام بدید.مثلا شاید متوجه بشید که توجه به سلامتیتون رو نادیده گرفته بودید. ممکنه تصمیم بگیرید ورزش رو توی برنامه‌ریزی روزانه‌تون بگنجونید. ممکنه متوجه یه نقصی توی بخش عاطفی بشید و با یه سری تصمیمات به سمت بهبودش پیش برید. خلاصه که سعیتون رو بکنید تا این سطوح رو به بازه ۸ تا ۱۰ منتقل کنید.

 

در زندگی متعادل باید همه امتیاز ها مساوی باشه؟

حالا شما وضعیت الانتون رو با وضعیت ایده آل مقایسه میکنین. زندگی متعادل به این معنی نیست که مثلا تو همه بخش ها نمره ۵ بگیرین. برخی از بخش ها نیاز به تمرکز و دقت و توجه بیشتری دارن، و از اونجایی که وقت و انرژی ما انسان ها محدوده، پس برای تمرکز روی همه این بخش ها باید تصمیمات جدی بگیریم و برای اون ها برنامه ریزی کنیم. و نمره ایده آل هر بخش رو هم دور چرخ زندگی بنویسین و اون ها رو هم بهم وصل کنین.

الان مرحله ایه که وضعیت کنونی و وضعیت ایده آل تون و همینطور شکاف این دو وضعیت مشخصه. این شکاف ها نشون میدن که اون قسمت به توجه بیشتری نیاز داره. حالا باید برای رسیدن به وضعیت ایده آل برنامه ریزی کنین و اولویت بندی رو مشخص کنین. خوبیش اینه که به عینه جلوی چشم نقص هامون رو میبینیم و میتونیم در صدد رفعش بربیام. از این به بعد برنامه ریزی و هدفگذاریمون در راستای بهتر شدن اون جنبه هاییه که توش امتیاز کمی کسب کردیم. تا کم کم چرخ زندگیمون به دایره نزدیک بشه و در مرحله آخر روی برگه به این صورت بنویسیم:

  1. کارهایی که برای ایجاد تعادل تو زندگی باید انجام دهم.
  2. کارهایی که باید اولویت اون ها رو تغییر بدم یا کلا انجام ندهم.

نکات مرتبط با چرخ زندگی

  1. رسم چرخ زندگی کمک میکنه علاوه بر اینکه بدونیم وضعیت فعلی چجوریه، میتونیم برای آینده هم هدف گذاری و برنامه ریزی داشته باشیم.
  2. در چرخ زندگی اهمیت روی وضعیت حال و آیندست و گذشته مورد توجه نیست.
  3. شاید خوب باشه که چرخ زندگی رو به کمک فردی که همیشه همراهتونه و شمارو به خوبی میشناسه انجام بدین، چون ممکنه بخشی از ابعاد زندگیتون رو کسی از بیرون بهتر بتونه تحلیل کنه.
  4. برای  بررسی هر قسمت می توان به موارد میزان امنیت، رضایتمندی، میزان انرژی دریافتی، موفقّیت و شکست ها و از این قبیل توجه داشت.
  5. می توان برنامه ریزی زندگی را (کوتاه مدت یا بلند مدت) بر اساس چرخ زندگی انجام داد.
  6. گاهی می توان برای مدتی معین روی قسمتی خاص از زندگی متمرکز شد. مثلا اگر قرار است برای آزمون خاصی آماده شوید بهتر است برای قسمت یادگیری و رشد وقت بیشتری را بگذارید

 

پرسشنامه ی پیش رو به شما کمک میکند تا یک تصویر شفاف از زندگیتان در همین لحظه را درک کنید و جنبه هایی از آن را برای شما برجسته می کند که توجه بیشتر به آنها قطعاً میتواند به سود شما باشد. کشف این جنبه ها، درواقع فرصتی است برای برداشتنِ اولین گام به سوی داشتنِ یک زندگی استثنایی. هیچ گونه پاسخ اشتباه، نمره ی منفی، درجه بندی یا حتی تعبیر و تفسیر متفاوت از پاسخ های تان وجود ندارد. با خودتان روراست باشید؛ حتی اگر پاسخ صادقانه تان کمی خجالت آور یا دردناک باشد. یادتان باشد که هیچ کس دیگری پاسخ تان را نمی بیند و هرگز با فریب خودتان به موفقیت نمی رسید. سپس نمرات را در شعاع ها قرار دهید و ببینید آیا چرخ زندگی شما هماهنگ است یا خیر.

برای اینکه بتوانید این چرخ ها را هماهنگ کنید می توانید از خدمات کوچینگ موسسه نگرش برتر استفاده کنید

 

برای انجام این آزمون ابتدا فرم زیر را کامل کنید

دیدگاهتان را بنویسید

سبد خرید
اسکرول به بالا